/i>1. То же, что трапеза (в знач. 7)
. Игумену же сквозѣ сторону идущю, или въ тряпезницю, или инѣмь мѣстъмь, вси ему до земля до поклоняться (διὰ τοῦ τραπεζαρίου). Устав Студ.&sup&3&sup&, 101. XII в. ~ XI в.
И [Феодосий] емы и [отрока] за руку, въведе и въ трапезьницю, таче повелѣ ему дати ести и пити, елико хощеть. (Ж.Феодос.Нест.) Усп.сб., 99. XII–XIII вв. Иже възметь ис тряпезница чашю и пакы не възвратить ея, да поклонитьс<я> ·҃н· (ἐκ τῆς τραπέζης). (Феод.Студ. О ост.) Новг.корм., 559. 1285–1291 гг.
(1109): И концяша трьпезницю Печерьскаго монастыря. Новг.харат.лет., 20. XIII в. Есеи... измывають телеса студѣными водами и очистившеся въ инои храминѣ съвокупляются... сами чисти суще, акы къ ст҃ѣи црк҃ви, въ трапезници приходять, и сѣдяще с молчаниемь, и хлѣбодѣи хлѣбы покладываеть имъ по ряду (καθάπερ εἰς ἅγιόν τι... τὸ δειπνητήριον). Флавий Полон.Иерус. (Арх.), 155. XV в. ~ XI–XII вв. (1230): Потрясе же и трапезницею каменою, уже принесену бывшу в ню корму и питью, и все то потре каменье, сверху падая, вся же трапезница не паде, ни верхъ еа. Моск.лет., 124. XVI в. ~ XV в. К сим же [церковным постройкам] и трапезницю камену созда [архиеп. Иона]. Зин.Отен.Сл.ч.Ионы Новг., 320 об. XVI–XVII вв. ~ XVI в.
2. То же, что трапеза (в знач. 1)
. Тѣмьже, братие, довъльни будѣмъ о уставьныихъ одежахъ нашихъ и о брашьнѣ прѣдъложенѣмь на тряпезьници от келаря. (Ж.Феодос.Нест.) Усп.сб., 107. XII–XIII вв.
Рабъ Бж҃ии Никола смотри възроптание клириковъ, приде к нимъ, гл҃я: лѣпо ми есть дн҃ь наливати вамъ. И взя корчагу съ тряпезьници, и черпавъ всѣмъ, елико хотяху, и возвеселишася. Ж. и ч.Николы, 41. XIV в. ~ XI в.
3. То же, что трапеза (в знач. 8). (1110)
: Се же [огненный] столп ста на трапезници каменѣи, яко не видѣти быс<ть> крс҃та, и, постоявъ мало, съступи на црк҃вь. Лавр.лет., 284. 1377 г.
4. То же, что трапеза (в знач. 4). (1074)
: Феодосии моляшеть Ба҃ за нь [Исакия]... и на ногы нача [Исакий] вьставати, акы младенѣць, и нача ходити... и по семь научися и на тряпезницю ходити. Ипат.лет., 186. Ок. 1425 г.